Miért “Ízek”?

Mi úgy hívjuk, hogy szelíd gasztronómia: Szeretünk koccintani a barátainkkal, szívesen beleharapunk egy friss gyümölcsbe is..

Az ÍVM első alappillére az Ízek, a gasztronómia. Természetes és egészséges alapanyagokból, kézműves módon készített ételeket, italokat, élelmiszereket kínáló gasztronómiai szereplőket hívunk meg, a szezonalitás és regionalitás szem előtt tartásával. A barátság mellett fontos számunkra a regionalitás, a szezonalitás, ezért termelői és kézműves piacot működtetünk, JamBori néven pedig dél balatoni borrandevút szervezünk, ahol kóstolhatunk a Dél-Balatoni borászatok kínálataiból, megismerkedhetünk helyi őstermelőkkel, de a kézműves vásárt is itt kell keresni, ahol a tárgyak mellett méz, sajt, szörp, gomba várja a vásárlókat.

A fesztivál gyökerei a helyi étteremhez nyúlnak vissza, így a Turul Panzió és Kultterasz helyszíne, terasza, színpada állandó ÍVM helyszín és az előzményekre utalva, innen kanyarog tovább a Borutca.

Mit takarnak a “Versek”?

Szeretjük a kultúrát és szeretünk szórakozni is és úgy véljük, a kettőt lehet együtt is, támogatjuk a feltörekvő tehetségeket és a nívós, tartalmas előadókat..

Második lábunk a kultúra, két fő ütőérrel: az előadóművészettel és a képzőművészettel! Pontosan ugyanazok a szempontok, mint a gasztronómiában: tartósítószer, adalékanyag nélküli kézművesség, eredetiség, értékes tartalom, egészséges alapanyagokból, mindezt szellemi értelemben persze. Alapvető küldetésünk, hogy egy családnak kínáljunk kikapcsolódást, feltöltődést, oly módon hogy két-, de akár három generáció is találjon magának programot. Olyan előadókat, szereplőket hívunk meg, akik azonosulnak az elképzeléseinkkel, olyan fellépőink vannak, akik nem nagy sztárságra hajtanak. Fellépőink nem biztos, hogy popsztárok, vagy celebek, hanem inkább olyanok, akik vállalták az egyediség és értékalapúság minden szépségét és kockázatát, ezért számunkra ők a legmenőbbek! Az ÍVM éppen ezért - kulturális szerepvállalásként - minden évben meghív egy zenekart, vagy előadót a Szimpla Lemming Programból, mely az ország egyetlen olyan “tehetségkutatója”, ami nem feltétlenül valami számszerűsíthető sikert céloz meg a jelentkező zenekarok számára. Stílusokat tekintve az alternatív zene, jazz, világzene, versmegzenésítés és a népzene jelenik meg, de hallhatunk klasszikus zenei-, vagy orgona koncertet is. A zene és a kortárs irodalom találkozásaiban fogant produkciókat kiemelten szerepeltetjük, minden évben meghívunk pár izgalmas személyt jelenkori íróink közül. A fesztiválon hangsúlyosan van jelen a képzőművészet is, meghívottaink is nagyon széles spektrumot világítanak be, így a népművészeten keresztül, az absztrakt irányzatokig, festő, szobrász vagy éppen fafaragó alkotókkal is találkozhatunk.

Mi a “Madárfütty”?

A testi-lelki egyensúly, egyensúly magunkkal, a családunkkal és a természettel. A szóládi nyár, a környezetvédelem, a vidék szeretete, szelíd turizmus, fűben ücsörgés, hangyák a fán, madárles…

Az ÍVM egy újgenerációs tematikus fesztivál, mely nem 1200 műanyag poharat szeretne hagyni maga után, hanem szelíden, senkit sem bántva és kizárva szeretne természet és emberközeli módon minőségi programot kínálni. Olyan kisgyermekes családoknak is lehetőséget szeretnénk adni, akiknek nehéz gyerekkel együtt utazni, nyaralni. Párhuzamos gyermek- és felnőtt táborok között lehet válogatniuk, mely táborok úgy vannak programokkal teli, hogy azért a balatoni fürdőzés se maradjon ki.
Felelősséget vállalunk a természeti környezetünk megóvásáért, s azt szeretnénk, hogy unokáink is élhető környezetben élhessenek. Ezért az Ízek Versek Madárfütty Fesztivál mindig a szelíd turizmus szellemében kerül megrendezésre. Minden évben célunk, hogy helyet adjunk “zöld” kezdeményezéseknek, előadásoknak. “Madárfüttyünk” hívószava nem csak a természetnek, hanem a léleknek is szól. Különböző táborok (Hanghullám Dél-Balatoni Zenetábor, Bábos-Lábos Tábor), udvarok (Református udvar, Jóga Udvar) adnak lehetőséget a lelki feltöltődésre. Mindezeket összefoglaló néven hívjuk mi úgy, hogy “Szóládi nyár”.

to top button